Izumili si jih sosedje ... Očala, namreč!

Pravijo, da vse poti vodijo v Rim. No, če ne v Rim, pa zagotovo v Italijo. Tam so namreč med številnimi izumi nastala tudi prva očala. Domnevno naj bi se to zgodilo med leti 1269 in 1289, čeprav natančna letnica ni znana, ne ve pa se niti, kdo je njihov izumitelj. Ena zanimivejših zgodb sicer pravi, da so očala izumili izdelovalci bralnih kamnov v Benetkah. Ti so se domislili povečevalno steklo premakniti iznad knjige pred oči. In kakšna so sploh bila prva očala? Viri pravijo, da so imela okvirje iz lesa ali roževine, vanje pa so bila vstavljena ukrivljena stekla. Tisti, ki je taka očala uporabljal, si jih je moral držati pred očmi ali pa si jih je moral pravilno namestiti na nos, da mu niso padla iz njega. Sprva so jih uporabljali le menihi in učenjaki, torej tisti, ki so jih potrebovali za branje (drugi so bili v tistem času še nepismeni). Zato očala veljala za simbol znanja in učenosti.

Svet je lepši, če ga gledaš skozi prava očala


Korekcijska, sončna, zaščitna, 3D, VR in še kakšna so lahko očala. Kot povedo že njihova imena, vsaka služijo svojemu namenu. Z njimi si lahko popraviš vid, zaščitiš oči, pobegneš v navidezno resničnost ali pa jih nosiš zgolj kot modni dodatek. Po podatkih številnih raziskav o uporabi očal je na svetu največ korekcijskih, saj naj bi težave z vidom imelo kar 61 % svetovne populacije.

Gutenberg je populariziral očala

Če pobrskaš malo po spominu, boš lahko hitro povezal, zakaj je bil ravno Johannes Gutenberg kriv za popularizacijo očal. Oče oziroma izumitelj tiska je sredi 15. stoletja poskrbel, da so knjige postale bolje dostopne. S povečanjem števila knjig se je povečalo tudi število bralcev in posledično tudi raba očal. Sicer pa so očala dobila svojo pravo obliko šele leta 1728, ko jim je angleški optik Edward Scarlett dodal držali za ušesa in s tem poskrbel, da so kot taka, seveda v mnogih posodobitvah, obdržala vse do danes.