Kdaj otroci lahko začnejo nositi kontaktne leče?

Za vsakega otroka predstavlja novica o tem, da bo moral nositi očala, stres. Strah ga je, kaj bodo rekli vrstniki, sošolci, kako bo odreagirala okolica, navsezadnje, kako bodo očala zaokrožila njegovo podobo. Starejši kot je otrok, težje se sprijazni s tem.

Zadnje čase so v veliko pomoč pri problemih nošenja korekcijskih očal prav kontaktne leče. Pripomorejo k lažjemu ukvarjanju s športom in izboljšujejo otrokovo samozavest. Točnega pravila, pri katerem letu se lahko začnejo uporabljati kontaktne leče, ni, praksa kaže, da od 11 leta naprej ni težav. Pri mlajših od 11 let pa na presojo vplivajo vrsta dioptrije in okoliščine.

Starši zdravnike pogosto sprašujejo, kakšna je primerna starost za nošenje kontaktnih leč. Bolj kot starost sta pomembni otrokova zrelost in odgovornost pri ravnanju z lečami. Če razmišljate, ali je vaš otrok zrel zanje, razmislite o njegovem odnosu do osebne higiene in njegove lastnine ter kako marljiv in skrben je sicer.

Prav je vedeti, da leče niso nadomestilo za očala, ampak dopolnilo. Tudi če jih ne nosimo leto dni, jih lahko kadarkoli vstavimo v oko in pustimo ves dan. Ravno zaradi tega so postale dopolnilo očalom. Ko si želimo opravljati dejavnosti, kjer nas očala ovirajo, uporabljamo leče. Po končani dejavnosti si jih odstranimo in nadaljujemo z očali. Ravno zaradi tega se je število uporabnikov v zadnjih letih povečalo in velik del uporabnikov očal vsaj občasno uporablja leče. 

Image result for kids playing football