Očesne bolezni

Poznamo več vrst očesnih bolezni, predstavljamo najpogostejše.

SIVA MRENA ali KATARAKTA 

Siva mrena je motna očesna leča. Slika postane nejasna in spominja na pogled skozi umazano okno. Po 64 letu ima zaradi sive mrene že več kot polovica ljudi težave z vidom.

Dejavniki tveganja so starost, očesna poškodba, dednost, dolgotrajno jemanje zdravil, ki vsebujejo steroide, UV sevanje, kajenje, glavkom.

Sivo mreno spoznamo po poslabšanju vida, pogostem bleščanju, slabšem kontrastu, spremenjenem zaznavanju barv, monokularni diplopiji (dvojne slike pri gledanju z enim očesom).

Zdravljenje: ko je siva mrena že dovolj razvita, jo je potrebno operirati. Operacija se opravi ob lokalni anesteziji (dajanje anestetika v oko). Je neboleča in traja 10-15 minut. Operacija mrene ne povzroča nikakršnega tveganja, tako, da se lahko opravi brez problema tudi starejšim in bolnim pacientom.

Operacija sive mrene je dandanes eden izmed najbolj varnih in najpogosteje izvajanih operativnih posegov v svetu. Gre za manjši operativni poseg pri katerem se skozi zarezo velikosti približno 2 mm z ultrazvočno sondo odstrani neprosojna leča (mrena) in vgradi bistra, umetna leča. Zahvaljujoč minimalnemu rezu se ranica hitro zaceli in je ni potrebno šivati.

Image result for siva mrena

 

GLAVKOM ali ZELENA MRENA

Glavkom je očesna bolezen, pri kateri je okvarjen vidni živec in s tem povezava med očesom in možgani. Glavkom je drugi najpogostejši vzrok slepote na svetu, ki jo je s pravočasno diagnozo in zdravljenjem mogoče preprečiti.

Za glavkomom najpogosteje zbolijo kratkovidni in daljnovidni ljudje po 40. letu, sladkorni bolniki, ljudje s prirojeno anomalijo, ljudje s poškodbami oči.

Če imate zamegljen pogled, občasne glavobole, pordele oči, razširjene zenice, vidite sij okrog luči, se oglasite na pregled h okulistu. Če imate glavkom v družini, bi se bilo prav tako priporočljivo pregledati vsake dve leti.

Poškodbe, ki jih je glavkom povzročil na očesnem živcu do začetka zdravljenja, ni več možno popraviti, je pa možno zadržati obstoječe stanje in znatno upočasniti napredovanje bolezni. Odvisno od situacije se lahko glavkom zdravi tudi s protiglavkomskimi kapljicami, laserjem ali po kirurški poti. Možno je tudi kombiniranje navedenih metod.

Image result for glavkom

 

DIABETIČNA RETINOPATIJA

To je komplikacija pri diabetesu, pri kateri pride do poškodbe notranje plasti očesa, ki je sestavljeno iz živčnih celic (retina ali mrežnica). Mrežnica ima ključno vlogo v človeškem vidu, ker se svetloba, ki vstopa v oko, v živčnih končičih mrežnice spremeni v električni pulz, ki preko vidnega živca potuje v možgane. Tako vidimo. Diabetes povzroča bolezen majhnih krvnih žil (kapilar), zato je v očesu posebej prizadeta mrežnica, ki ima veliko število kapilar.

Slabenje vida je glavni znak diabetične retinopatije. Do slabenja vida prihaja iz dveh razlogov. Prvi je, ko zaradi povišane stopnje sladkorja v krvi kapilare v nevtralnem delu očesne mrežnice postanejo prepustne, posledica pa je oteklina (edem) v centru očesa na področju rumene pege. To stanje imenujemo diabetični makularni edem. Tekočina, ki se je izlila iz kapilar, škodi živčnim celicam, ki zato degenerirajo, kar pripelje do slabenja centralnega vida.

Drugi način, kako diabetes okvari vid, je, ko zaradi dolgoletnega diabetesa pride do zamašitve krvnih žilic očesa. V takem primeru je odgovor očesa na ishemijo (podhranjenost) razvoj novonastalih divje rastočih krvnih žilic. Te imajo zelo nestabilno žilno steno, ki pogosto poči, kar povzroči krvavitve v očesu. Oseba to opazi kot nenadno slabenje vida ali ima občutek, kot bi se ji spustila megla pred očesom. Če se omenjeno stanje ne zdravi, zraste ob krvnih žilicah tudi vezno tkivo, ki dviguje mrežnico. To je zelo nevarno stanje ter je tudi zelo zahtevno za zdravljenje. Zaradi tega je pri vsakem diabetiku potrebna redna kontrola oči vsaj enkrat letno. Pregled mora obvezno vključevati širjenje zenic in pregled očesnega ozadja, ne pa samo preizkus vida, ker so spremembe v očesu lahko prisotne, čeprav pacient še ne opaža slabenja vida.

Image result for diabetična retinopatija