Spoznajte napake vida

KRATKOVIDNOST ali MYOPIA je očesna napaka pri kateri se žarki svetlobe, ki vstopijo v oko lomijo pred mrežnico. Kratkovidnost se v večini primerov pojavi zaradi prevelike lomnosti optičnega sistema očesa ali zaradi predolgega očesnega zrkla. Kratkovidnost je najpogostejša očesna napaka v zadnjih 30. letih.

DALJNOVIDNOST ali HIPERMETROPIA je očesna napaka pri kateri se žarki svetlobe,ko vstopijo v oko lomijo za mrežnico. Vzrok je lahko zmanjšana lomnost žarkov na prehodu skozi oko ali pa je oko krajše kot je normalno. Pri daljnovidnosti oko predmetov v daljavi ne vidi jasno, če temu ne prilagodi očesne leče (oko akomodira, spremeni lomnost očesne leče).

ASTIGMATIZEM je očesna napaka pri kateri je roženica neenakomerno zakrivljena. Pri astigmatizmu se žarki zaradi neenakomerno zakrivljene roženice lomijo nepravilno, tako da nekateri žarki niso izostreni direktno na mrežnici, ampak pred ali za njo. Ljudje s to očesno napako vidijo sliko nejasno, okrivljeno, megleno manjka jim ostrine vida.

STAROVIDNOST ali PRESBIOPIA se običajno pojavi okoli 40. leta starosti. Ljudje začnejo opažati zamegljen vid med delom z računalnikom pri branju pa držijo gradivo bolj stran od sebe. Pravimo, da dobivate dolge roke, torej ne morete več brati normalnega teksta na razdalji cca. 35 do 40 centimetrov od vaših oči, imate občutek preobremenjenih oči ...

BARVNA SLEPOTA ali daltonizem je očesna bolezen pri kateri ljudje ne zazanavajo razlik med nekaterimi ali med vsemi barvami. Največkrat je barvna slepota pogojena gensko, lahko pa pojavi tudi zaradi poškodbe očesa, živcev ali možganov. Možna je tudi ob izpostavljenosti določenim kemikalijam. Ločimo delno in popolno barvno slepoto.

NAROČITE SE NA PREGLED