Optika Rugel - okulistični pregledi   t: 01 / 432 - 90 - 37
m: 051 / 640 - 057
e: info@optika-rugel.si
   
   
O NAS KONTAKT  
   
   
 
OČESNE BOLEZNI
 

KATARAKTA ali SIVA MRENA:

je očesna boleze pri kateri nastane zamotnitev očesne leče. To je v večini primerov posledica strjevanja proteinov. Leča postopoma porumeni in s tem preprečuje prepustnost, kar povzroči, da ne vidimo več jasne slike in imamo občutek kot da gledamo skozi umazana očala.

Več o tej temi >>>

  Očesne bolezni - siva mrena  

ZELENA MRENA ali GLAVKOM:

je očesna bolezen, kjer pride do okvare očesnega živca zaradi povišanega očesnega pritiska. Kadar očesna tekočina ne odteka iz očesa in se v njem zadržuje ali pa je očesne tekočine preveč, se poveča očesni tlak, kar posledično povzroči postopno poslabšanje dioptrije.

Več o tej temi >>>

  Očesne bolezni - zelena mrena
 

RDEČE OKO:

je posledica povečanja ali razširjenja rdečih krvnih telesc na površini očesa. Poznamo veliko bolezenskih stanj, ki povzročijo rdeče oko. To so lahka vnetja, alergije, infekcije, kri pod površjem očesa in druge. Poznamo različna vnetja oči. Konjuktivitis je vnetje veznive (konjuktive), katerega vzrok je okužba, alergija ali draženje.

Več o tej temi >>>

  Očesne bolezni - rdeče oko  

SUHO OKO:

oziroma sindrom suhega očesa se pojavi, ko je v očesu nižja produkcija solz ali solze niso dovolj kvalitetne. Solze tvorijo gladko površino očesa, ki vpliva na ostrino vida, omogoča pretok kisika do roženice ter vlaži roženico in veznico. Preprečujejo tudi očesna vnetja. Solze nastajajo v solznih žlezah ob očesu in se v majhnih količinah stalno sproščajo. Z neprestanim utripanjem očesnih vek se enakomerno porazporedijo po površini roženice.

Več o tej temi >>>

  Očesne bolezni - suho oko
 

MUŠICE V OČESU:

Z leti v steklovini prihaja do sprememb v njeni strukturi (postaja redkejša). Ustvarijo se manjše motnjave, ki se premikajo po steklovini in dobimo občutek premikajoče mušice. Ta sprememba se lahko pojavi tudi pri mlajših osebah. Nastanek teh motnjav je naravna sprememba steklovine in ni odvisna od drugih dejavnikov.

Več o tej temi >>>

  Očesne bolezni - mušice v očesu  

 

   
 
NAPAKE VIDA
 

KRATKOVIDNOST ali MYOPIA:

je očesna napaka pri kateri se žarki svetlobe, ki vstopijo v oko lomijo pred mrežnico. Kratkovidnost se v večini primerov pojavi zaradi prevelike lomnosti optičnega sistema očesa ali zaradi predolgega očesnega zrkla. Kratkovidnost je najpogostejša očesna napaka v zadnjih 30. letih.

Več o tej temi >>>

  Napaka vida - kratkovidnost  

DALJNOVIDNOST ali HIPERMETROPIA:

je očesna napaka pri kateri se žarki svetlobe,ko vstopijo v oko lomijo za mrežnico. Vzrok je lahko zmanjšana lomnost žarkov na prehodu skozi oko ali pa je oko krajše kot je normalno. Pri daljnovidnosti oko predmetov v daljavi ne vidi jasno, če temu ne prilagodi očesne leče (oko akomodira, spremeni lomnost očesne leče).

Več o tej temi >>>

  Napaka vida - daljnovidnost
 

ASTIGMATIZEM:

je očesna napaka pri kateri je roženica neenakomerno zakrivljena. Pri astigmatizmu se žarki zaradi neenakomerno zakrivljene roženice lomijo nepravilno, tako da nekateri žarki niso izostreni direktno na mrežnici, ampak pred ali za njo. Ljudje s to očesno napako vidijo sliko nejasno, okrivljeno, megleno manjka jim ostrine vida.

Več o tej temi >>>

  Napaka vida - astigmatizem  

STAROVIDNOST ali PRESBIOPIA:

se običajno pojavi okoli 40. leta starosti. Ljudje začnejo opažati zamegljen vid med delom z računalnikom pri branju pa držijo gradivo bolj stran od sebe. Pravimo, da dobivate dolge roke, torej ne morete več brati normalnega teksta na razdalji cca. 35 do 40 centimetrov od vaših oči, imate občutek preobremenjenih oči...

Več o tej temi >>>

  Napaka vida - starovidnost
 

BARVNA SLEPOTA:

ali daltonizem je očesna bolezen pri kateri ljudje ne zazanavajo razlik med nekaterimi ali med vsemi barvami. Največkrat je barvna slepota pogojena gensko, lahko pa pojavi tudi zaradi poškodbe očesa, živcev ali možganov. Možna je tudi ob izpostavljenosti določenim kemikalijam. Ločimo delno in popolno barvno slepoto.

Več o tej temi >>>

  Napaka vida - barvna slepota  

 

   
Akcijska ponudba pri nakupu preogresivnih stekel  
 
   
   
OPTIKA RUGEL:

Optika Rugel

Okulistična ambulanta Rugel

O nas

Kontakt
  OPTIKA RUGEL:

Očala

Korekcijska stekla

Kontaktne leče
 

OKULISTIČNA AMBULANTA

Preverite svoj vid

Okulistični pregledi

Očesne bolezni in napake

Vprašaj specialista okulista

 

SOCIAL MEDIA

Twitter

Facebook

Issuu - publikacije

YouTube

Blogger