• Delovni čas PON - PET 9:00 - 19:00
    SOB 09:00 - 13:00
    NED zaprto

Kaj je digitalni stres?

Ste že slišali za izraz digitalni stres in kaj ga pravzaprav sploh povzroča? Gre za odziv na tehnologijo, ki predstavlja ogromen del naših življenj, in modro svetlobo, ki jo digitalne naprave oddajajo. To je sindrom, ki ga še leta 1998 sploh niso poznali, pojavlja pa se predvsem v razvitih državah.

Po študiji Univerze v Augsburgu se digitalni stres opaža predvsem na delovnih mestih, pri katerih morajo biti zaposleni nenehno dosegljivi ali aktivni na spletu, v veliki meri pa se dotika predvsem mlajših generacij. Delovna mesta, pri katerih se pogosto pojavlja, so denimo marketing oz. prodaja, računovodstvo, menedžment, dizajn in arhitektura.

Ker se zaradi prežetosti z digitalnim pogosto ne znamo odklopiti, ta stres povzroči tudi reakcijo v našem telesu – občutimo lahko denimo nelagodje, pritisk, živčnost in preobremenjenost.

Glede na raziskavo Univerze v Kaliforniji – San Diego v enem dnevu oziroma dvanajstih urah povprečno svoje možgane napolnimo s 34 Gb informacij oziroma kar 105.000 besedami. Številne izmed njih sprejemamo ravno z očmi, ki ta pritisk lahko zmorejo zaradi umetne modre svetlobe, ki njih in možgane spodbuja v budno in aktivno stanje, zaradi česar se pogosta reakcija na tovrsten stres pojavi ravno na očeh.

Pri dolgotrajni uporabi naprav oziroma dlje, kot zremo v ekrane, večja je možnost, da se bomo soočali z izgorelostjo oči. Do tega sicer ne pride čez noč, ampak se simptomi, ki sporočajo preobremenjenost, pojavijo sčasoma. Večja verjetnost zanje se pojavi s tem, ko digitalnih naprav ne uporabljamo zgolj med delom, temveč tudi doma – denimo zvečer, ko v temi uporabljamo denimo mobilnik, očem oddajamo signal, da se morajo odpreti, s čimer postanejo zelo aktivni tudi možgani, na drugi strani pa imamo okolje, ki nas pomirja.

Med očesne simptome digitalnega stresa uvrščamo suhe oči, trzanje veke, rdeče oziroma krvave oči, draženje in srbenje v očeh, občutek težkih oči, glavobole, telesno utrujenost in nespečnost.

Pri delu tovrsten stres lahko zmanjšamo z ustrezno osvetlitvijo prostora, pri čemer se izogibamo čezmerni svetlobi neonskih in led luči, hkrati pa poskrbimo za ekran, ki nam omogoča zatemnitev modre svetlobe. Očesne simptome lahko preprečimo z nego oči, ki vključuje tudi redne okulistične preglede in redno čiščenje oči. V veliko pomoč je lahko masaža vek, pa tudi očesne vaje in pravilna dioptrija v očalnih lečah oziroma pravilna uporaba kontaktnih leč. Pri suhih očeh si lahko pomagamo z očesnimi kapljicami, v optiki pa lahko izberemo tudi očala za računalnik, ki predstavljajo zelo efektivno orodje.

NOVICE

50 odtenkov rdeče

Valentinovo, praznik ljubezni in topline, je kot naročen za izkazovanje naklonjenosti in skrbi do tistih, ki jih imamo radi. V tem času iščemo popolno darilo, za naše partnerje. Optika Rugel letos za Valentinovo predstavlja posebno ugodnost, ki združuje ljubezen, strast in eleganco: 50 odtenkov rdeče.

akcija optika (1) akcija sončna očala (1) astigmatizem (1) daljnovidnost (1) essilor (1) essilor akcija (1) kaj zajema pregled oči (1) kratkovidnost (1) kupiš korekcijska očala in dobiš stekla za sončna (1) okulistična ambulanta (1) okulistična ambulanta Ljubljana (1) okulistična ambulanta Rugel (1) okulistična ambulanta v Ljubljani (1) okulistični pregled (3) okulistični pregled Ljubljana (3) okulistični pregled Optika Rugel (1) okulistični pregled v Ljubljani (2) Oliver Peoples (1) optika Ljubljana (1) optika Rugel (2) Optika Rugel Ljubljana (1) Optika Rugel v Ljubljani (1) optika v Ljubljani (3) optik Ljubljana (3) optik v Ljubljani (3) optometrist (1) očesna ambulanta (1) očesna ambulanta ljubljana (1) očesna ambulanta v ljubljani (1) očesna ambulanta šiška (1) očesni pregled (1) očesni pregled ljubljana (1) pregled dioptrije za otroka (1) pregled oči za otroka (1) pregled za očala (1) redni okulistični pregled (1) redni očesni pregled (1) sončna očala (1) uv žarki (1) Zakaj okulist in ne optometrist? (1) za vaše oči želimo najboljše (1) zaščita oči pred soncem (1) športna očala (1) športna očala z dioptrijo (1)

brezplačni okulistični pregled (1) brezplačni pregled okulist (1) brezplačni pregled vida (1) brezplačni pregled za očala (1) brezplačni pregled za očala Ljubljana (1) brezplačni pregled za očala v Ljubljani (1) brezplačni pregled za oči (1) okulistični pregled (3) okulistični pregled izpit kategorija a (1) okulistični pregled za izdajo zdravniškega potrdila (1) okulistični pregled za kontaktne leče (1) okulistični pregled za otroka (1) okulistični pregled za otroke (1) okulistični pregled za otroke Ljubljana (1) okulistični pregled za otroke v Ljubljani (1) okulistični pregled za očala (2) okulistični pregled za očala in kontaktne leče (1) okulistični pregled za očala in kontaktne leče s pregledom ozadja (1) okulistični pregled za očala Ljubljana (2) okulistični pregled za očala v Ljubljani (2) okulistični pregled za oči za kategorijo b (1) okulistični pregled za vozniški izpit (1) pregled okulist Ljubljana (1) pregled vida v Ljubljani (2) pregled vida za otroka (1) pregled vida za otroke (1) pregled za očala (3) pregled za očala in kontaktne leče (1) pregled za očala in kontaktne leče s pregledom ozadja (1) pregled za oči (2) pregled za oči za kategorijo a (1) pregled za oči za otroke (1) pregled za oči za vozniški izpit (1)