• Delovni čas PON - PET 9:00 - 19:00
    SOB 09:00 - 13:00
    NED zaprto
od kratkovidnosti do daljnovidnosti

Od kratkovidnosti do daljnovidnosti

Od kratkovidnosti do daljnovidnosti. Po opravljenem očesnem pregledu boste prejeli izvid, na katerem bo zapisana vaša dioptrija. Dioptrija je enota, ki meri količino lečne moči potrebne za korekcijo vida. Dioptrija se lahko izraža kot plus (hipermetropija) ali minus (miopija).

Miopija, pogosto imenovana tudi kratkovidnost, je najpogostejša dioptrijska napaka v očesu. To pomeni, da oseba s kratkovidnostjo ne more dobro videti predmetov na daljavo, medtem ko lahko dobro vidi predmete blizu. Miopija se zapisuje z minus dioptrijo, na primer -1.5 dioptrije.

Če imate kratkovidnost, bo vaš oftalmolog predpisal očala ali leče z minus dioptrijo, ki bodo kompenzirale težavo in vam pomagale bolje videti na daljavo. Za razumevanje številk in oznak na receptu se lahko posvetujete z oftalmologom, ki bo razložil vaš individualni izvid.

Statistike s celotnega sveta kažejo, da se pogostost kratkovidnosti v primerjavi z 70. leti skoraj podvojila. To pomeni, da je vse več ljudi, ki imajo težave s vidom na daljavo. Vzrok za takšno povečanje kratkovidnosti ni natančno znan, vendar veliko strokovnjakov meni, da je to povezano z časom, ki ga preživimo za računalnikom in drugimi nalogami, ki zahtevajo gledanje na blizu. Poleg tega se verjame, da genetska nagnjenost igra tudi vlogo.

Od kratkovidnosti do daljnovidnosti – Simptomi in znaki kratkovidnosti (miopije)

Kratkovidnost (miopija) je dioptrijska napaka v očesu, ki povzroča težave pri razločevanju predmetov na daljavo. Če ste kratkovidni, boste verjetno imeli težave z razločevanjem prometnih znakov, plakatov in drugih predmetov, ki so oddaljeni. Vendar pa ne boste imeli težav z nalogami, ki vključujejo gledanje na blizu, kot so branje knjig, delo na računalniku itd.

Drugi simptomi kratkovidnosti so lahko škiljenje, preobremenjenost oči in glavoboli. Nekateri ljudje se pritožujejo tudi nad občutkom napora v očeh med vožnjo ali športom.

od kratkovidnosti do daljnovidnosti
od kratkovidnosti do daljnovidnosti

Če imate te simptome, vendar že nosite očala ali kontaktne leče, se naročite na temeljit pregled oči pri svojem optometristu ali okulistu. On bo preučil vaš vid in ugotovil, če potrebujete večjo dioptrijo. Kratkovidne oči so daljše od običajnega, kar pomeni, da se žarki svetlobe izostrijo preden prispejo na mrežnico zadnjega dela očesa.

Od kratkovidnosti do daljnovidnosti – Daljnovidnost (hipermetropija): simptomi, vzroki in korekcija

Daljnovidnost, označena z plus dioptrijo, je dioptrijska napaka v očesu, ki povzroča težave pri ostrenju predmetov na blizu. Če ste daljnovidni, boste verjetno imeli težave z branjem, delom na računalniku in drugimi dejavnostmi, ki zahtevajo gledanje na blizu, vendar boste lahko dobro videli predmete na daljavo.

Optometrist bo diagnozo daljnovidnosti lahko potrdil z medicinskim izrazom hiperopija ali hipermetropija. Daljnovidnost povzroča, da oči potrebujejo dodaten napor pri gledanju na blizu, kar lahko povzroči zamegljen vid, glavobol in preobremenjenost oči. Otroci, ki so daljnovidni, imajo lahko težave pri branju, saj jim oči ne morejo uspešno ostriti besed na bližnjih straneh. Otroci imajo zelo močno akomodacijo in lahko plus dioptrijo kompenzirajo z naprezanjem oči, to pa lahko povzroči škiljenje.

Daljnovidnost, označena z plus dioptrijo, ni bolezen, temveč sprememba na obliki očesnega zrkla. Stopnja spremembe določa, ali potrebujete korekcijske leče.

Najpogostejši vzrok za daljnovidnost je prekratko zrklo, ki je krajše od običajnega od sprednjega do zadnjega dela očesa. Tudi premajhna ukrivljenost roženice lahko povzroči daljnovidnost. Vzrok za spremenjeno obliko zrkla ni natančno znan, vendar se verjame, da je nagnjenost za daljnovidnost dedna. Obstajajo tudi drugi dejavniki, vendar v manjšem obsegu kot dednost.

Od kratkovidnosti do daljnovidnosti – Astigmatizem

Astigmatizem je refraktivna napaka, ki vpliva na način, kako svetloba vstopa v oko. To se zgodi, ko roženica ali leča očesa ni okrogle oblike, kar povzroči, da se svetloba fokusira na več točk hkrati namesto na eno. To rezultira v razkrivajočem ali zamegljenem vidu, predvsem za daljinsko ali bližinsko vid. Astigmatizem se meri v dioptrijah in se pogosto izraža kot kombinacija sferične moči in cilindrične moči, cilindrično moč pa se zmerja v cilindrih. Zdravljenje astigmatizma je običajno korekcijska leča, kot so očala ali kontaktne leče, ki lahko pomagajo usmeriti in fokusirati svetlobo pravilno na mrežnico.

NOVICE

50 odtenkov rdeče

Valentinovo, praznik ljubezni in topline, je kot naročen za izkazovanje naklonjenosti in skrbi do tistih, ki jih imamo radi. V tem času iščemo popolno darilo, za naše partnerje. Optika Rugel letos za Valentinovo predstavlja posebno ugodnost, ki združuje ljubezen, strast in eleganco: 50 odtenkov rdeče.

akcija optika (1) akcija sončna očala (1) astigmatizem (1) daljnovidnost (1) essilor (1) essilor akcija (1) kaj zajema pregled oči (1) kratkovidnost (1) kupiš korekcijska očala in dobiš stekla za sončna (1) okulistična ambulanta (1) okulistična ambulanta Ljubljana (1) okulistična ambulanta Rugel (1) okulistična ambulanta v Ljubljani (1) okulistični pregled (3) okulistični pregled Ljubljana (3) okulistični pregled Optika Rugel (1) okulistični pregled v Ljubljani (2) Oliver Peoples (1) optika Ljubljana (1) optika Rugel (2) Optika Rugel Ljubljana (1) Optika Rugel v Ljubljani (1) optika v Ljubljani (3) optik Ljubljana (3) optik v Ljubljani (3) optometrist (1) očesna ambulanta (1) očesna ambulanta ljubljana (1) očesna ambulanta v ljubljani (1) očesna ambulanta šiška (1) očesni pregled (1) očesni pregled ljubljana (1) pregled dioptrije za otroka (1) pregled oči za otroka (1) pregled za očala (1) redni okulistični pregled (1) redni očesni pregled (1) sončna očala (1) uv žarki (1) Zakaj okulist in ne optometrist? (1) za vaše oči želimo najboljše (1) zaščita oči pred soncem (1) športna očala (1) športna očala z dioptrijo (1)

brezplačni okulistični pregled (1) brezplačni pregled okulist (1) brezplačni pregled vida (1) brezplačni pregled za očala (1) brezplačni pregled za očala Ljubljana (1) brezplačni pregled za očala v Ljubljani (1) brezplačni pregled za oči (1) okulistični pregled (3) okulistični pregled izpit kategorija a (1) okulistični pregled za izdajo zdravniškega potrdila (1) okulistični pregled za kontaktne leče (1) okulistični pregled za otroka (1) okulistični pregled za otroke (1) okulistični pregled za otroke Ljubljana (1) okulistični pregled za otroke v Ljubljani (1) okulistični pregled za očala (2) okulistični pregled za očala in kontaktne leče (1) okulistični pregled za očala in kontaktne leče s pregledom ozadja (1) okulistični pregled za očala Ljubljana (2) okulistični pregled za očala v Ljubljani (2) okulistični pregled za oči za kategorijo b (1) okulistični pregled za vozniški izpit (1) pregled okulist Ljubljana (1) pregled vida v Ljubljani (2) pregled vida za otroka (1) pregled vida za otroke (1) pregled za očala (3) pregled za očala in kontaktne leče (1) pregled za očala in kontaktne leče s pregledom ozadja (1) pregled za oči (2) pregled za oči za kategorijo a (1) pregled za oči za otroke (1) pregled za oči za vozniški izpit (1)