• Delovni čas PON - PET 9:00 - 19:00
    SOB 09:00 - 13:00
    NED zaprto

Po 40. letu očala za blizu

Po dopolnjenem 40. letu se naš vid začne spreminjati in presbiopija oziroma zamegljen vid od blizu prej ali slej prizadane vsakega.

Presbiopija tako ni okvara vida, ampak naravna sprememba vida, s katero se sooči vsak. Čez čas namreč očesna leča izgubi nekaj svoje prožnosti in s tem zmožnost izbočenja in fokusiranja. Rezultati te spremembe se navadno občutijo po 40. letu – kot slabo nastavljena kamera, oko slike več ne fokusira pravilno.

Za emetropične presbiope (tisti, ki nimajo problemov z gledanjem stvari na daleč) ali ametropične presbiope, ki že imajo korigiran vid na daljavo, se tako začne pojavljati problem videti stvari na blizu. Te težave najpogosteje rešujemo z očali za bližino. Če smo denimo že prej nosili očala za daljavo, imamo zdaj dvoja očala (ena za blizu in ena za daleč) oziroma progresivna očala, pri katerih zgoraj vidimo daljavo, spodaj pa bližino.

Ko se začnejo pojavljati težave, se številni nočejo odločiti za očala, saj jih je strah, da bo njihov vid slabši in bodo postali odvisni od očal. Namesto da bi jih nosili, tako raje s priprtimi očmi gledajo drobni tisk, da postane čistejši in jasnejši. To nekaj časa morda sicer res deluje, vendar pa je presbiopija stanje, ki napreduje, naše oči pa se brez očal močno naprezajo. Očala za blizu tako sčasoma postanejo nujna oprema za branje drobnega tiska, saj je to popolnoma normalno stanje, povezano s starostjo.

Ljudje včasih mislijo, da uporaba očal lahko slabša vid, saj denimo med branjem z očali vidijo ostreje in jasneje kot prej, kar lahko povzroči občutek, da je njihov vid z očali slabši. Vendar ne gre za to – nikakor ne škodujejo očem, ampak zgolj izboljšajo vaš vid. Presbiopija s starostjo napreduje, zato se bo vaša bližinska dioptrija brez korekcije postopoma slabšala, če nosite očala ali ne.

Očala, narejena po meri, so najboljša izbira za izboljšanje vida na blizu, predpogoj pa je seveda temeljit očesni pregled.

Druga možnost so že narejena očala v dioptrijah od +1.00 do +4.00, v korakih po 0,50 dioptrije, ki jih je tipično mogoče dobiti v kioskih, drogerijah in denimo na pošti. Niso škodljiva za tiste, ki imajo enostavno dioptrijo – ko imata obe očesi enako dioptrijo brez astigmatizma ter medzenično razdaljo 60-62 mm – takim uporabnikom že narejena očala lahko služijo kot rezerva ali drugi par oziroma za hitro rešitev – denimo branje cen v trgovino. Za vse druge namene, kot je dolgotrajno branje, pa že narejena očala za blizu niso najbolj optimalna izbira.

Večina ljudi namreč nima simetrične dioptrije, ima astigmatizem in medzenično razdaljo, zato ne ustreza že narejenim bralnim očalom. Hkrati so po meri narejena očala ustreznejša, ker celostno odgovarjajo vašim potrebam – imajo ustrezne po dioptriji narejene očalne leče in okvir, ki se ergonomsko prilega obrazu.

Zato vas vabimo, se oglasite v poslovalnici Optike Rugel, kjer bo naša strokovna ekipa zagotovo uspela najti najboljšo rešitev za izboljšanje vašega vida.

V Optiki Rugel imamo več let izkušenj s stokovno izdelavo očal po vaši meri, zato vam bomo zagotovo znali pomagati, da najdete očala, ki bodo kar najbolj primerna za vaše potrebe in življenjski slog.

NOVICE

akcija optika (1) akcija sončna očala (1) astigmatizem (1) daljnovidnost (1) essilor (1) essilor akcija (1) kaj zajema pregled oči (1) kratkovidnost (1) kupiš korekcijska očala in dobiš stekla za sončna (1) okulistična ambulanta (1) okulistična ambulanta Ljubljana (1) okulistična ambulanta Rugel (1) okulistična ambulanta v Ljubljani (1) okulistični pregled (3) okulistični pregled Ljubljana (3) okulistični pregled Optika Rugel (1) okulistični pregled v Ljubljani (2) Oliver Peoples (1) optika Ljubljana (1) optika Rugel (2) Optika Rugel Ljubljana (1) Optika Rugel v Ljubljani (1) optika v Ljubljani (3) optik Ljubljana (3) optik v Ljubljani (3) optometrist (1) očesna ambulanta (1) očesna ambulanta ljubljana (1) očesna ambulanta v ljubljani (1) očesna ambulanta šiška (1) očesni pregled (1) očesni pregled ljubljana (1) pregled dioptrije za otroka (1) pregled oči za otroka (1) pregled za očala (1) redni okulistični pregled (1) redni očesni pregled (1) sončna očala (1) uv žarki (1) Zakaj okulist in ne optometrist? (1) za vaše oči želimo najboljše (1) zaščita oči pred soncem (1) športna očala (1) športna očala z dioptrijo (1)

brezplačni okulistični pregled (1) brezplačni pregled okulist (1) brezplačni pregled vida (1) brezplačni pregled za očala (1) brezplačni pregled za očala Ljubljana (1) brezplačni pregled za očala v Ljubljani (1) brezplačni pregled za oči (1) okulistični pregled (3) okulistični pregled izpit kategorija a (1) okulistični pregled za izdajo zdravniškega potrdila (1) okulistični pregled za kontaktne leče (1) okulistični pregled za otroka (1) okulistični pregled za otroke (1) okulistični pregled za otroke Ljubljana (1) okulistični pregled za otroke v Ljubljani (1) okulistični pregled za očala (2) okulistični pregled za očala in kontaktne leče (1) okulistični pregled za očala in kontaktne leče s pregledom ozadja (1) okulistični pregled za očala Ljubljana (2) okulistični pregled za očala v Ljubljani (2) okulistični pregled za oči za kategorijo b (1) okulistični pregled za vozniški izpit (1) pregled okulist Ljubljana (1) pregled vida v Ljubljani (2) pregled vida za otroka (1) pregled vida za otroke (1) pregled za očala (3) pregled za očala in kontaktne leče (1) pregled za očala in kontaktne leče s pregledom ozadja (1) pregled za oči (2) pregled za oči za kategorijo a (1) pregled za oči za otroke (1) pregled za oči za vozniški izpit (1)