• Delovni čas PON - PET 9:00 - 19:00
    SOB 09:00 - 13:00
    NED zaprto
Zakaj okulist in ne optometrist

Zakaj okulist in ne optometrist?

Zakaj okulist in ne optometrist? Ali veste, kakšno delo opravljajo okulisti in kakšno optometristi ter koga izbrati glede na težave, s katerimi se soočate?

Optometristi so strokovno usposobljene osebe, ki pri svojem delu ugotavljajo nepravilnosti pri vidu pacienta, hkrati pa ugotavljajo tudi njegovo dioptrijo. Usposobljeni so za iskanje rešitev pri korekciji vida ter natančno poznajo lastnosti očalnih stekel in kontaktnih leč. Lahko vam svetujejo na področju izbire ustrezne zaščite oči in izbire očal ter očalnih stekel glede na vaše želje, potrebe in tudi delovno mesto.

Za naziv optometrist je treba opraviti posebno izobraževanje, kljub temu pa ta oseba ne opravlja kirurških posegov. Na pregledu prepozna sicer različne očesne bolezni, ampak jih ne zdravi – temveč vas napoti k okulistu oziroma očesnemu zdravniku, katerega glavno poslanstvo je zdravljenje in postavljanje diagnoz očesnih bolezni.

V sklopu pregleda pri optometristu vas bo strokovnjak med drugim prosil, da s table preberete črke, pri pregledih starejših pa je pozoren tudi na to, ali je morda prisotna siva mrena ali starostna degeneracija makule. Pregledal bo tudi prednji, notranji in zadnji del očesa, očesne mišice in očesni pritisk. Na koncu se bo z vami pogovoril o rezultatih in zdravstvenem stanju.

Zakaj okulist in ne optometrist?

Okulist pa je na drugi strani zdravnik, ki se je šolal na medicinski fakulteti in je nato opravil še specializacijo za očesne bolezni. Med drugim zna odkrivati očesne motnje in bolezni, lahko predpiše očesne pripomočke (vse vrste očal in kontaktnih leč), opravlja pa tudi različne operativne posege na očeh.

Zakaj okulist in ne optometrist
Zakaj okulist in ne optometrist

Na temeljitem okulističnem pregledu ugotavlja precej več kot zgolj dioptrijo za očala ali kontaktne leče. Poleg morebitnih bolezni oceni še, kako delujeta obe očesi skupaj in kakšen kazalnik splošnega zdravstvenega stanja predstavljajo vaše oči – okulisti so namreč pogosto med prvimi, ki odkrijejo nekatere kronične bolezni, kot sta denimo visok krvni tlak ali sladkorna bolezen.

Temeljiti pregledi oči niso pomembni zgolj pri odrasli populaciji, temveč tudi pri otrocih, saj se s tem lahko zagotovi normalen razvoj vida in tudi normalen učni proces. Pri tistih, ki imajo neodkrite težave z vidom, se denimo pogosto pojavijo težave s šolskimi nalogami.

Otroci se namreč pogosto sploh ne pritožujejo, da slabše vidijo, saj ne vedo, kakšen bi moral biti »normalen« vid. Tako je pri tistih s slabšimi rezultati v šoli zagotovo smiseln obisk okulista, saj se zgolj tako lahko izključi morebitni z vidom povezan vzrok učnih težav.

NOVICE

akcija optika (1) akcija sončna očala (1) astigmatizem (1) daljnovidnost (1) essilor (1) essilor akcija (1) kaj zajema pregled oči (1) kratkovidnost (1) kupiš korekcijska očala in dobiš stekla za sončna (1) okulistična ambulanta (1) okulistična ambulanta Ljubljana (1) okulistična ambulanta Rugel (1) okulistična ambulanta v Ljubljani (1) okulistični pregled (3) okulistični pregled Ljubljana (3) okulistični pregled Optika Rugel (1) okulistični pregled v Ljubljani (2) Oliver Peoples (1) optika Ljubljana (1) optika Rugel (2) Optika Rugel Ljubljana (1) Optika Rugel v Ljubljani (1) optika v Ljubljani (3) optik Ljubljana (3) optik v Ljubljani (3) optometrist (1) očesna ambulanta (1) očesna ambulanta ljubljana (1) očesna ambulanta v ljubljani (1) očesna ambulanta šiška (1) očesni pregled (1) očesni pregled ljubljana (1) pregled dioptrije za otroka (1) pregled oči za otroka (1) pregled za očala (1) redni okulistični pregled (1) redni očesni pregled (1) sončna očala (1) uv žarki (1) Zakaj okulist in ne optometrist? (1) za vaše oči želimo najboljše (1) zaščita oči pred soncem (1) športna očala (1) športna očala z dioptrijo (1)

brezplačni okulistični pregled (1) brezplačni pregled okulist (1) brezplačni pregled vida (1) brezplačni pregled za očala (1) brezplačni pregled za očala Ljubljana (1) brezplačni pregled za očala v Ljubljani (1) brezplačni pregled za oči (1) okulistični pregled (3) okulistični pregled izpit kategorija a (1) okulistični pregled za izdajo zdravniškega potrdila (1) okulistični pregled za kontaktne leče (1) okulistični pregled za otroka (1) okulistični pregled za otroke (1) okulistični pregled za otroke Ljubljana (1) okulistični pregled za otroke v Ljubljani (1) okulistični pregled za očala (2) okulistični pregled za očala in kontaktne leče (1) okulistični pregled za očala in kontaktne leče s pregledom ozadja (1) okulistični pregled za očala Ljubljana (2) okulistični pregled za očala v Ljubljani (2) okulistični pregled za oči za kategorijo b (1) okulistični pregled za vozniški izpit (1) pregled okulist Ljubljana (1) pregled vida v Ljubljani (2) pregled vida za otroka (1) pregled vida za otroke (1) pregled za očala (3) pregled za očala in kontaktne leče (1) pregled za očala in kontaktne leče s pregledom ozadja (1) pregled za oči (2) pregled za oči za kategorijo a (1) pregled za oči za otroke (1) pregled za oči za vozniški izpit (1)